Как да изтриете напълно своя акаунт в Microsoft

Ако обръщате внимание само на заглавията, които Microsoft иска да държите под око, ще ви бъде простено да мислите, че Windows 10 има универсален успех. Досега най-новата операционна система на Redmond е инсталирана на около 72 милиона системи по целия свят и в по-голямата си част е посрещната с преобладаващо положителни реакции както от пресата, така и от обществеността. Но какво ще стане, ако многото нарушения на поверителността на Windows 10, досадното меню „Старт“ и фалшивите приложения са твърде много, за да можете да ги понесете?

Изтриването на акаунта ви в Microsoft може да бъде чудесен начин да се гарантира, че нито една от вашите данни не се използва от компанията без вашето съгласие, като същевременно се премахвате от базата данни на Windows, така че не може да бъде събрана информация от неодобрен източник на трета страна, докато не търся.

Изтрийте акаунта локално

Първата стъпка в този процес е да премахнете акаунта на Microsoft от вашата локална машина.

За да направите това, започнете, като въведете настройките си и кликнете върху раздела „Акаунти“.

Веднъж тук, можете да намерите опцията за премахване на акаунта в Microsoft в долната част на раздела „Вашият акаунт“, подчертан тук.

СВЪРЗАНИ: Как да създадете нов локален потребителски акаунт в Windows 10

Имайте предвид, че ако в момента сте влезли в акаунта на Microsoft, който искате да изтриете, няма да можете да го премахнете, докато все още сте влезли в същия акаунт. Ще трябва да създадете отделен локален акаунт и да влезете отново от там, или просто да изтриете инсталацията на Windows 10 изобщо, ако това е маршрутът, по който вместо това сте избрали.

След като влезете в отделен акаунт, изберете този, който планирате да изтриете, и изберете опцията „Премахване“, след като се появи.

Не бързайте все пак, остава още една стъпка, за да изтриете акаунта от лицето на Интернет.

Изтрийте акаунта от уебсайта на Microsoft

Дори след като изтриете акаунта си в Microsoft от локалния компютър, всички негови данни и личната информация, съхранявани вътре, ще продължат да се съхраняват на собствените сървъри на Microsoft. За да се отървете изцяло от него, ще трябва да използвате инструмента на самия уебсайт на Microsoft.

СВЪРЗАНИ: Как да настроите и конфигурирате потребителски акаунти в Windows 10

Забележете, преди да изтриете напълно акаунта, уверете се, че сте изпразнили цифровия си портфейл от магазина на Windows, анулирали всички абонаменти, които може да са свързани с акаунта, и архивирали всички документи, снимки или лични данни, в които искате да бъдат запазени отделен твърд диск от този, на който е инсталирана вашата операционна система. По този начин можете да сте сигурни, че дори след като акаунтът бъде затворен, пак ще имате достъп до всичките си файлове, в случай че имате нужда от тях отново на по-късна дата.

След като бъдат взети всички тези предпазни мерки, отидете на уебсайта на Microsoft и намерете страницата „Затворете вашия акаунт“ чрез тази връзка. След това се зареди, страницата ще ви помоли да влезете.

След като направите това, ще бъдете отведени на следващата страница, която ще се опита да потвърди, че сте това, за което казвате, че сте чрез резервния си имейл адрес или свързания телефонен номер.

Ще ви бъде изпратен код чрез текстово съобщение или имейл, който изглежда по следния начин:

Въведете кода в лентата за проверка и след като тази страница бъде предадена, Microsoft ще ви накара да щракнете върху  много полета, за да сте сигурни, че на 100% разбирате последиците от затварянето на вашия акаунт.

Те ще ви досаждат с напомняния за очевидни факти като това как вече няма да можете да влезете в акаунта, че вашият Xbox „може да не работи по начина, по който очаквате“ и че достъпът ви до имейла ще бъде затворен в Outlook или Hotmail. Всеки, който някога се е опитвал да прекрати абонамента си за Xbox Live, ще разпознае този познат аромат на отчаяние, тъй като Microsoft се опитва с всички необходими средства, за да ви попречи да напуснете гнездото.

След като кликнете върху всичко това, Microsoft ще попита защо решите да премахнете акаунта. Посочете причината и кликнете върху „Маркиране на акаунта за закриване“.

Но само в случай, че не сте напълно, 100% сигурни, че наистина искате да затворите акаунта си завинаги, Microsoft ще ви направи услугата да запазите акаунта отворен за още 60 дни; само в случай, че съберете смелост да се върнете.

Откакто стартира Windows 10, все повече и повече потребители започват да осъзнават, че простото притежаване на акаунт в Microsoft онлайн може да ви отвори за всякакви неприятности относно поверителността, които никога не бихте могли да очаквате.

Ако цените да пазите информацията си извън ръцете на Big-M, изтриването на вашия акаунт в компанията е единственият начин да сте сигурни, че данните ви няма да бъдат използвани за нищо друго, освен за вашите лични записи.