Как да използвам Safari Private Browsing на iPhone или iPad

Понякога искате да проверите уебсайт, без да оставяте запис на него на вашия iPhone или iPad. За щастие, Safari включва режим на частно сърфиране само за тази цел. Ето как да го използвате.

Какво представлява режимът на частно сърфиране?

Докато използвате режима за частно сърфиране на вашия iPhone или iPad, Safari няма да запази вашата история на сърфиране, информация за формуляра за автоматично попълване, промени в бисквитки и скорошни търсения, когато затворите всеки прозорец за частно сърфиране.

Режимът на частно сърфиране обаче не защитава историята ви на сърфиране от хоста на вашата мрежа (като вашия бизнес или училище), вашия интернет доставчик или уебсайтове, които могат да използват вашия IP адрес, за да ви проследяват в различни сайтове.

СВЪРЗАНИ: Много начини уебсайтовете ви проследяват онлайн

Как да използвам режима на частно сърфиране на iPhone

Първо отворете Safari. Ако не виждате лентата с инструменти в долната част на екрана, докоснете веднъж, за да я разкриете. След това докоснете бутона „Нов прозорец“. Изглежда, че два квадрата се припокриват един с друг.

Ще видите екран за управление на прозорци със списък с миниатюри, представящи всичките ви отворени прозорци на браузъра. На този екран докоснете бутона „Частно“ в долния ляв ъгъл.

Режимът за частно сърфиране вече е активиран. Докоснете бутона плюс (+) в долната част на екрана, за да отворите нов частен прозорец.

Оттам можете да въведете всеки адрес, който искате, в лентата в горната част или да навигирате, като докоснете любимите си. В частен режим можете да използвате Safari както обикновено, но няма да запази локален запис на това, което правите.

Когато приключите и искате да излезете от режима за частно сърфиране, докоснете отново бутона „Нов прозорец“, след което докоснете бутона „Частен“ в долния ляв ъгъл. Ще се върнете към не частен режим.

Имайте предвид, че връщането назад не затваря прозорците на вашето Частно сърфиране. За да се отървете от вашите прозорци за частно сърфиране, ще трябва отново да активирате режима за частно сърфиране и да щракнете върху „X“ в горния ляв ъгъл на миниатюрата на всеки прозорец, докато всички те изчезнат.

Как да използвам режима за частно сърфиране на iPad

Частното сърфиране на iPad работи по същия начин, както на iPhone, но бутоните, които го активират, са на различни места на екрана. За да активирате частното сърфиране, първо стартирайте Safari. Ако не виждате лентата с инструменти в горната част на екрана, докоснете веднъж някъде, за да я разкриете. След това натиснете бутона „Нов прозорец“ в горния десен ъгъл.

На екрана за управление на прозорци на Safari докоснете бутона „Частно“ в горния десен ъгъл.

След като Частният режим е активиран, докоснете бутона плюс (+) в лентата с инструменти, за да добавите нов прозорец. Оттам можете да управлявате Safari както обикновено.

Ако искате да излезете от Private Browsing на iPad, просто докоснете отново прозореца на новия бутон (двата припокриващи се правоъгълника) и докоснете „Private“.

Но имайте предвид: ако просто изключите частния режим, Safari ще държи вашите частни прозорци отворени във фонов режим, докато не стартирате отново режима за частно сърфиране. Ако искате да се отървете от всичките си прозорци за частно сърфиране, превключете обратно в частен режим, докоснете бутона New Window и затворете всеки прозорец с малкия „X“ в ъгъла на всяка миниизображение. Приятно сърфиране!