Всички начини за местоположението ви могат да бъдат проследени на iPhone

Вашият iPhone може да бъде конфигуриран да споделя местоположението ви в реално време с всеки човек. Той също така маркира вашето местоположение на снимките, които правите, и много приложения молят за достъп до местоположението. Ето как да поемете контрола.

Намери айфонът ми

Функцията Find My iPhone ви позволява да проследявате вашия iPhone, ако го загубите. Всеки, който има достъп до вашия Apple ID акаунт, може да има достъп до тази функция, така че е важно да създадете уникална парола и да се уверите, че други хора нямат достъп до вашия акаунт.

Ако сте настроили Family Sharing, членовете на вашето семейство могат също да проследяват местоположението на вашия iPhone с настройките по подразбиране. За да проследи вашия iPhone, някой ще трябва да използва приложението „Намери ме“ за iPhone, iPad и Mac или инструмента „Намери ме“ на iCloud.com на Apple.

За да контролирате Find My iPhone, отворете приложението Settings, докоснете името си в горната част на екрана с настройки и докоснете „Find My“. Можете да контролирате дали Find My iPhone е активиран от тук, а също така да изберете дали вашето местоположение се споделя с членовете на семейството, показани тук.

СВЪРЗАНИ: Как да включите или изключите Find My iPad

Споделяне на местоположения с хора

Можете също така да изберете да споделите местоположението си с други хора, които не са в семейната ви група. Например, приятелите могат да споделят местоположението си помежду си, за да могат по-лесно да се срещнат. По-рано тази функция се наричаше „Намиране на моите приятели“, но сега споделянето на местоположение както със семейството, така и с приятелите е включено в приложението „Намери моите приятели“.

За да проверите дали сте споделили местоположението на вашия iPhone с някого, отворете приложението „Намери ме“ на вашия iPhone. Докоснете иконата „Хора“ в долната част на прозореца и погледнете хората в списъка. Членовете на вашето семейство ще се появят тук, както и всеки, с когото сте споделили местоположението си.

За да премахнете човек от този списък, плъзнете наляво по него и докоснете червената икона на кошчето.

Приложения, на които сте предоставили достъп до местоположение

Приложенията, на които сте предоставили достъп до местоположението, също могат да имат достъп до вашето местоположение. За да видите кои приложения имат достъп до вашето местоположение, отидете в Настройки> Поверителност> Услуги за местоположение.

Превъртете тук списъка, за да видите кои приложения имат достъп до вашето местоположение. Приложение, което „Винаги“ има достъп до вашето местоположение, може да го осъществи дори във фонов режим, докато приложенията, зададени на „Докато използвате“, имат достъп до вашето местоположение само докато ги използвате. Можете също така да принудите приложението да ви пита всеки път, когато иска достъп до местоположението.

Има добри причини някои приложения винаги да имат достъп до вашето местоположение - например приложението за времето може да предоставя актуално време въз основа на текущото ви местоположение, но трябва да внимавате кои приложения давате достъп до вашето местоположение.

За да промените разрешенията за местоположение на приложение, докоснете го в списъка тук и изберете нова опция: Никога, Попитай следващия път, Докато използвате приложението или Винаги.

СВЪРЗАНИ: Как да направя приложенията за iPhone винаги да искат достъп до местоположението

Снимки с данни за местоположението

Много хора не знаят това, но вашите снимки могат да дадат вашето местоположение.

Ето как работи: Когато правите снимка, камерата автоматично добавя географски данни към снимката. Така че, когато погледнете снимките си в бъдеще, можете да видите къде сте направили снимка.

Някои услуги автоматично премахват тези данни за местоположение от снимка, когато ги качите. Не всички обаче го правят - и ако изпратите снимка директно на някого чрез SMS, имейл или друг метод, този човек вероятно ще види данните за местоположението във вашата снимка и ще определи къде е направена тази снимка.

Можете да спрете камерата на iPhone да запазва информация за местоположението във вашите снимки. Можете също така просто да премахнете данни за местоположението, докато споделяте снимка. От приложението Снимки докоснете бутона Споделяне, докоснете „Опции“ в горната част на екрана за споделяне и деактивирайте опцията „Местоположение“.

СВЪРЗАНИ: Как да видите точно къде е направена снимка (и да запазите местоположението си лично)

Bluetooth проследяващи маяци

Близките Bluetooth маяци също могат да се използват за проследяване, докато се движите. Например, те могат да бъдат използвани за проследяване на движенията на купувачи в търговски център, събиране на много данни, които за насочване на реклами. Помислете внимателно, преди да дадете достъп до Bluetooth на приложения, които го изискват, тъй като тези приложения могат да го използват за проследяване местоположението на телефона ви, когато сте близо до такива маяци.

Можете да проверите кои приложения вече имат достъп до Bluetooth радиото на вашия телефон, като отидете в Настройки> Поверителност> Bluetooth.

СВЪРЗАНИ: Защо приложенията за iPhone и iPad искат да използват Bluetooth

Клетъчни кули

Вашият клетъчен оператор може да определи вашето грубо местоположение. Това работи чрез триангулация - чрез измерване на относителната сила на сигнала на вашия телефон към три различни клетъчни кули, вашият оператор може да има доста добра представа къде е телефонът ви спрямо всички през кулите. Всъщност е подобно на това как работи GPS. Ако използвате телефон и имате клетъчна връзка, няма начин да избегнете това.

Установено е, че мобилните оператори продават тези данни за местоположение на сенчести компании на трети страни, но обещават да спрат.

През 2020 г. FCC предложи да глоби AT&T, Spring, Verizon и T-Mobile на повече от 200 милиона долара за продажба на местоположенията на своите клиенти.

СВЪРЗАНИ: Може ли някой наистина да проследи точното местоположение на телефона ми?