Как да изтриете историята си на гледане в YouTube (и историята на търсенията)

YouTube си спомня всеки видеоклип, който някога сте гледали, предполагайки, че сте влезли с профила си в Google. YouTube използва тази история за препоръки и дори ви насърчава да преглеждате стари видеоклипове. Ето как да изчистите историята на гледане или да спрете да я събирате.

Историята на гледане и търсене се съхранява само ако сте влезли в YouTube с профила си в Google по време на гледане.

Премахване на елементи от историята на гледане (и историята на търсенията)

Приложението за Android на YouTube има режим „инкогнито“, който можете да активирате, за да предотвратите временно събирането на история. Можете дори да накарате YouTube да спре да събира историята на гледане изцяло, като използвате инструкциите по-долу. Така че, ако ви предстои да гледате нещо, което не искате в историята си, вместо това използвайте съветите по-долу.

Но ако вече сте гледали видеоклип, режимът „инкогнито“ няма да помогне и ще трябва да го премахнете от историята си, ако не искате да го виждате отново.

За да направите това във вашия уеб браузър, отидете на уебсайта на YouTube и кликнете върху бутона за меню в горния ляв ъгъл на страницата. Щракнете върху опцията „История“ под „Библиотека“ в страничната лента.

За да премахнете елемент от историята на гледане, щракнете или докоснете „X“ вдясно от него. Трябва да задържите курсора на мишката върху видеото с мишката, за да видите „X“ на уебсайта на работния плот.

Можете също да изберете „История на търсенията“ тук, за да видите целия списък с търсения, които сте направили в YouTube. Щракнете върху „X“ вдясно от търсенето, за да го изтриете.

Можете също да изтриете елементи от историята на гледане в приложението YouTube за iPhone, Android или iPad.

За целта докоснете иконата „Библиотека“ в лентата с инструменти в долната част на приложението и след това докоснете опцията „История“.

Докоснете бутона за меню отдясно на видеоклип и след това докоснете опцията „Премахване от историята на гледане“.

Не виждаме начин да прегледаме цялата ви история на търсенията и да премахнем отделни търсения от нея в мобилното приложение YouTube. Можете да използвате уебсайта на YouTube, за да премахнете отделни търсения. Можете също да изчистите цялата си история на търсене в YouTube от приложението, като използвате инструкциите по-долу.

Изчистете цялата си история на гледане (и историята на търсенията)

Вместо да изтривате отделни гледани видеоклипове, можете просто да изчистите цялата си история на гледане от сървърите на Google. Бъдете предупредени: Това ще влоши препоръките за видеоклипове в YouTube, тъй като YouTube няма да знае какви типове видеоклипове обичате да гледате.

За да направите това на уебсайта на YouTube, щракнете върху бутона за меню в горния ляв ъгъл на страницата и след това щракнете върху опцията „История“. Вдясно от гледаните видеоклипове кликнете върху командата „Изчистване на цялата история на гледане“.

Ще се появи диалогов прозорец, който ще ви помоли за потвърждение. Щракнете върху „Изчистване на историята на гледане“, за да потвърдите избора си.

За да изтриете историята на търсенията си в YouTube, щракнете върху „История на търсенията“ под „Тип история“ тук и след това щракнете върху командата „Изчистване на цялата история на търсенията“.

За да изчистите цялата си история в мобилното приложение YouTube, отидете на Библиотека> История. Докоснете бутона за меню в горната част на приложението и след това докоснете опцията „Настройки на историята“.

Превъртете надолу и докоснете „Изчистване на историята на гледане“ под История и поверителност.

Можете също да докоснете „Изчистване на историята на търсенията“ тук, за да изчистите цялата си история на търсенията в YouTube.

Използвайте режим „инкогнито“ на YouTube

Ако ви предстои да гледате някои смущаващи видеоклипове, които не искате YouTube да си спомня по-късно, опитайте да използвате режима на инкогнито на YouTube.

Засега режимът „инкогнито“ на YouTube е нов и е достъпен само в приложението за Android. Надяваме се, че в бъдеще Google ще добави тази функция към приложението за iPhone, уебсайта и приложенията на YouTube за други платформи.

За да активирате режим „инкогнито“, докоснете снимката на вашия профил в горния десен ъгъл на приложението YouTube за Android и след това докоснете „Режим инкогнито“ на екрана с менюто, който се появява. След като активирате режим „инкогнито“, всяко ваше търсене и видеоклипове, които гледате в текущата сесия, няма да бъдат запазени.

СВЪРЗАНИ: Как да използвам новия режим „инкогнито“ на YouTube, за да скрия историята си на гледане

Поставете на пауза колекцията за история на YouTube

Не можете да активирате режим „инкогнито“ на YouTube на повечето платформи, но можете да направите нещо почти толкова добро: поставете на пауза историята си на гледане в YouTube, преди да гледате нещо, което не искате в историята си.

Тази настройка е за целия акаунт, така че YouTube ще спре да си спомня видеоклипове, които сте гледали на всичките си устройства - iPhone, Android, iPad, уебсайт, Roku, интелигентна телевизия или нещо друго - ако приемем, че сте влезли в YouTube с вашия акаунт на това устройство .

За да направите това чрез мрежата, посетете уебсайта на YouTube и кликнете върху опцията „История“ в страничната лента. Кликнете върху връзката „Поставяне на пауза на историята на гледане“ вдясно от историята на гледане в YouTube.

YouTube ще ви предупреди, че няма да събира никаква история на гледане, докато сте поставили това на пауза, което ще влоши препоръките му. Щракнете върху „Пауза“, за да продължите.

Можете също да изберете „История на търсенията“ тук и да щракнете върху „Поставяне на пауза на историята на търсенията“, за да спрете YouTube да запомня вашите търсения.

За да направите това чрез приложението YouTube за iPhone, Android или iPad, отидете на Library> History. На страницата История отворете менюто и след това докоснете бутона „Настройки на историята“.

Превъртете надолу до раздела История и поверителност и активирайте опцията „Поставяне на пауза на историята на гледане“.

Можете също да активирате опцията „Поставяне на пауза на историята на търсенията“ тук, за да попречите на YouTube да събира историята ви на търсене.

YouTube ще спре да си спомня видеоклипове, които сте гледали, така че можете да гледате цялото  прасе Peppa,  което искате, без YouTube да си спомня.

Когато приключите с binging и искате YouTube да запомни отново историята ви на гледане, върнете се тук и кликнете върху „Включване на историята на гледане“ (на уебсайта) или деактивирайте опцията „Пауза на историята на гледане“ (в приложението).

Можете да оставите историята на гледане деактивирана толкова дълго, колкото искате - дори завинаги. От теб зависи.

За да запазите видеоклиповете за деца извън историята си в YouTube, можете също така просто да им дадете приложението YouTube Kids. Търсенията и видеоклиповете в подходящото за деца приложение YouTube Kids няма да се показват в нормалната ви история на гледане в YouTube.

Запомнете: Дори да сте спрели историята на гледане в YouTube, уеб браузърът ви ще продължи да съхранява уеб страниците на YouTube, които гледате, в историята на сърфирането си. Това не важи, ако гледате YouTube в приложение, разбира се. Но в браузъра вашият браузър ще запомни уеб страниците на YouTube като всяка друга страница, която сте посетили.

СВЪРЗАНИ: Как да изчистите историята си във всеки браузър

Кредит за изображение: NIP фотография / Shutterstock.com.