Как да активирате и използвате историята на клипборда в Windows 10

Windows 10 извежда копиране и поставяне на друго ниво с функция, наречена „Clipboard history“, която ви позволява да видите списък с елементи, които сте копирали наскоро в клипборда. Просто натиснете Windows + V. Ето как да го включите и да видите историята на клипборда си.

Какво се съхранява в историята на клипборда?

Историята на клипборда се появи за първи път в актуализацията на Windows 10 от октомври 2018 г. (Версия 1809). Понастоящем историята на клипборда поддържа текст, HTML и изображения с размер под 4 MB. По-големите елементи няма да се съхраняват в историята.

В историята на клипборда се съхраняват максимум 25 записа, като най-старите елементи изчезват при появата на нови. Освен това, ако елемент не е прикрепен към клипборда, списъкът с хронологията на клипборда ще се нулира всеки път, когато рестартирате компютъра или устройството си.

Как да активирам историята на клипборда в Windows 10

Първо щракнете върху бутона „Старт“, след което щракнете върху иконата „Gear“ в лявата част на менюто „Старт“, за да отворите менюто „Настройки на Windows“. Можете също да натиснете Windows + i, за да стигнете до там.

В настройките на Windows кликнете върху „Система“.

В страничната лента с настройки щракнете върху „Клипборд“. В настройките на клипборда намерете раздела, наречен „История на клипборда“, и превключете превключвателя на „Вкл.“.

Историята на клипборда вече е включена. Вече можете да затворите Настройки и да използвате функцията във всяко приложение.

Как да преглеждате историята на клипборда в Windows 10

След като активирате историята на клипборда, можете да извикате списък с елементи, които сте копирали наскоро, докато използвате всяко приложение. За да направите това, натиснете Windows + V.

Ще се появи малък прозорец. Най-скорошните елементи, които сте копирали, са в горната част на списъка.

Можете да кликнете върху всеки елемент от списъка с история на клипборда, за да го поставите в отворено приложение.

За да премахнете елементи от историята на клипборда, щракнете върху елипсите (три точки) до елемента, който искате да изтриете. Изберете „Delete“ от малкото меню, което се появява.

Ако искате да премахнете всички елементи от историята на клипборда, щракнете върху „Изчистване на всички“ в менюто с елипси.

Също така е възможно да фиксирате елемент в списъка с история на клипборда. По този начин той ще остане в списъка, дори ако рестартирате компютъра или щракнете върху „Изчистване на всички“. За да направите това, кликнете върху менюто с три точки и изберете „Закачване“. Можете да откачите елемента по-късно, като изберете „Откачване“ от менюто с елипси.

Интерфейсът на историята на клипборда има малко по-различен външен вид при по-старите версии на Windows. Ето инструкции за тези, които изпълняват компилация преди 1909 г.

След като използвате клавишната комбинация на Windows + V, ще се появи малък плаващ прозорец или близо до приложението, което използвате, или ако всички прозорци са затворени или сведени до минимум, в долния десен ъгъл на екрана ви. Най-новите елементи, които сте копирали, ще бъдат в горната част на списъка.

Докато прозорецът на хронологията на клипборда е отворен, можете да щракнете върху всеки елемент от списъка, за да го поставите в отворено приложение или документ.

За да премахнете елементи от историята на клипборда, щракнете върху малкото „X“ до елемент от списъка. Или можете да изчистите целия списък, като щракнете върху „Изчистване на всички“ в горния десен ъгъл на прозореца на историята на клипборда.

Можете също да фиксирате елемент в списъка с история на клипборда, като щракнете върху малката икона за натискане до елемента. По този начин елементът ще остане в списъка с история на клипборда, дори ако рестартирате компютъра или щракнете върху „Изчистване на всички“.

Как да деактивирам историята на клипборда в Windows 10

За да изключите историята на клипборда в Windows 10, отворете Настройки> Система> Буфер. Намерете опцията, озаглавена „История на клипборда“, и превключете превключвателя на „Изключено“.

Веднъж деактивирани, ако натиснете Windows + V, ще видите малък прозорец, който ви предупреждава, че Windows 10 не може да показва историята на клипборда ви, защото функцията е изключена.