Деактивирайте контрола на потребителския акаунт (UAC) по лесния начин при Win 7, 8 или 10

Ако сте използвали Windows от известно време, вероятно си спомняте колко досадно е управлението на потребителските акаунти (UAC), когато за пръв път се появи в Windows Vista. Тогава ви показахме как да го деактивирате и пак можете да го деактивирате в Windows 8 и 10. Ето как.

СВЪРЗАНИ: Защо не трябва да деактивирате контрола на потребителските акаунти (UAC) в Windows

Първо предупредителна дума. Всъщност препоръчваме да не деактивирате UAC. В крайна сметка ще получите по-малко сигурен компютър (и ние написахме страхотно ръководство, обясняващо точно това). Ако винаги го деактивирате при нова инсталация на Windows, може да опитате отново. UAC на Windows 8 и 10 е много по-рационализиран и по-малко досаден от преди. Въпреки това, ние не сме тук, за да ви кажем какво да правите.

В Windows 7, 8 или 10 натиснете „Старт“, въведете „uac“ в полето за търсене и след това щракнете върху резултата „Промяна на настройките за контрол на потребителския акаунт“. В Windows 8 ще използвате началния екран (вместо менюто "Старт") и ще трябва да промените търсенето на "настройки", но все пак работи по същество същото.

В прозореца „Настройки за контрол на потребителския акаунт“ плъзнете плъзгача докрай до настройката „Никога не известявай“. Щракнете върху „OK“, когато сте готови.

Доста просто.

Също така имайте предвид, че не е нужно да изключвате UAC докрай. Ето настройките, които можете да приложите с плъзгача:

  • Винаги уведомявайте: Windows ви моли да потвърдите чрез UAC, когато дадено приложение се опита да инсталира софтуер или да направи промени на вашия компютър. Той също така изисква потвърждение, когато правите промени в настройките на Windows.
  • Уведомяване само за приложения: Средните две настройки на плъзгача работят по подобен начин, като и двете ви уведомяват само когато приложенията се опитват да правят промени, но не и когато променяте настройките на Windows. Разликата между двете настройки е, че първата затъмнява екрана ви по време на известието, а втората не. Втората настройка е предназначена за хора с компютри, които (по каквато и да е причина) отнемат много време да затъмняват екрана.
  • Никога не уведомявайте: UAC не ви уведомява за промени, които правите или тези, направени от приложения. Тази настройка по същество изключва UAC.

Както казахме, настоятелно ви препоръчваме да не изключвате UAC. Това е, което ви прави безопасно да стартирате администраторски акаунт като ежедневния си потребителски акаунт. Но ако сте решени да го изключите, поне сега знаете колко е лесно.